Translate

måndag 18 mars 2013

Norrsken

En kompis ringde igår kväll och berättade för mig att det är starkt norrsken. Precis vad jag hade väntat på redan än längre tid, har nämligen aldrig lyckats fånga norrsken på bild! 


Hur skall man fotografera norrsken då man sedan plötsligt står där i mörkret och kan beskåda detta mäktiga skådespel? 

Du behöver ha med dig:

1. Ett stativ 
2. En fjärrutlösare till kameran, har du inte det kan du använda dig av kamerans egen timer.
3. Gärna ett vidvinkelobjektiv med lågt F-tal (helst F2.8 eller mindre)


Då du fotograferar norrsken eller stjärnhimmel behöver du ha ca 15-20 sekunders slutartid. Ju längre slutartid desto mera kommer du märka att stjärnorna har rört på sig och framstår som streck på himlen.

Bländaren behöver vara så låg som möjligt (lågt F-tal) för att ta in allt ljus som finns tillgängligt. Helst skall man vara på ett så mörkt ställe som möjligt för att inte få med ljusföroreningar från städer eller byar. Om ni kollar det mellersta fotot i bildserien ovan kan ni se att där framkommer en ljusförorening på bilden, alltså den lila färgen. Orsaken till det är att objektivet var riktad mot Vasa och därmed snappade kameran upp ljus  från det hållet. I och för sig tycker jag att bilden i sig blev helt snygg ändå.

Man rekommenderar att köra med ISO-inställningen vid ungefär 800 vid nattfotografering. Tycker man att man behöver mera ljus så skruvar man upp ISO en aning men då får man räkna med mera brus i bilden istället.

- Thomas -  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar